Implikasi Sokongan Sosial Keluarga Dan Persekitaran Terhadap Perkembangan Kanak-Kanak Cacat Fizikal Di Kabupaten Bandung, Indonesia - Andayani, Rini Hartini Rinda (2014)

(untitled)
Social support is one of the important elements influencing the development of physically disabled children. The main objective of this research is to identify and analyze: (1) characteristics of the physically disabled children in Pemeungpeuk, Bandung District; (2) characteristics of the physically disabled families; (3) types of social support the physically disabled children received from their families and the environment, before and after implemention of the model; (4) development of the physically disabled children before and after implementation of the model; and (5) recommendations and implementation of the parental and environmental social support development model. Sokongan sosial merupakan salah satu elemen penting yang boleh mempengaruhi perkembangan kanak-kanak cacat fizikal. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti dan menganalisis: (1) ciri kanak-kanak cacat fizikal di Kecamatan Pameungpeuk, Kabupaten Bandung; (2) ciri keluarga kanak-kanak cacat fizikal; (3) bentuk sokongan sosial yang diterima kanak-kanak cacat fizikal daripada keluarga dan persekitaran, sebelum dan selepas penerapan model; (4) perkembangan kanak-kanak cacat fizikal sebelum dan selepas penerapan model; dan (5) cadangan serta implementasi model pengembangan sokongan sosial ibu bapa dan persekitaran.