Generic Medicines: Knowledge, Perceptions And Practice Of Community Pharmacists, Physicians And Medicine Consumers In Riyadh, Saudi Arabia - Alrasheedy, Alian Aaly F (2014)

(untitled)
Generic medicines are essentially the same as their counterpart brand medicines. They provide the same therapeutic outcomes, but at a much cheaper price. Therefore, they are promoted in many countries to confront the problem of escalating pharmaceutical expenditures. Ubat-ubatan generik secara lazimnya adalah sama seperti ubat-ubatan berjenama asli. Ia membekalkan hasil teraupetik yang sama, pada kos yang lebih rendah. Disebabkan itu, ubat-ubatan ini dipromosikan di pelbagai negara sebagai salah satu langkah untuk mengatasi kos perbelanjaan farmaseutikal yang kian meningkat.