Evaluation Of Doctor’s Knowledge, Attitude, Adherence To Clinical Practice Guideline (Gina 2011) Recommendations And Cost Associated With Asthma Treatment - Aftab, Raja Ahsan (2014)

(untitled)
The existing literature suggests that doctors’ divergence from GINA guidelines is one of the major contributing factor for poor asthma control. The present study includes 27 doctors from the emergency department and 6 doctors from the respiratory department in study that was conducted at Hospital Pulau Pinang (HPP). Its aim was to evaluate doctors’ knowledge, attitude towards asthma clinical practice guideline (CPG), factors affecting asthma management, practices on GINA 2011 guideline and direct cost associated with asthma treatment at HPP. literatur yang sedia ada mencadangkan bahawa ketidakpatuhan doktor terhadap garis panduan GINA ini adalah salah satu faktor utama yang menyumbang kepada kawalan asma yang kurang memuaskan. Kajian ini melibatkan 27 doktor dari Jabatan Kecemasan dan 6 doktor dari Jabatan Respiratori yang terlibat dalam satu kajian yang telah dijalankan di Hospital Pulau Pinang (HPP). Matlamatnya adalah untuk menilai pengetahuan doktor, sikap terhadap garis panduan amalan klinikal asma (CPG), faktor yang mempengaruhi pengurusan asma, ketetapan doktor terhadap garis panduan GINA 2011 dan kos langsung yang berkaitan dengan rawatan asma di HPP.