Biochar From Oil Palm Empty Fruit Bunches And Oil Palm Shells Via Slow Pyrolysis - Nur Syairah, Mohamad Aziz (2014)
The objectives of this study are to produce biochar from oil palm empty fruit bunches (EFB) and oil palm shell (OPS) via laboratory-scale slow pyrolysis system, investigate the characteristics of biochar produced from various feedstock and pyrolysis conditions, and compare the biochar produced from EFB and OPS. Objektif kajian ini adalah untuk menghasilkan bioarang daripada tandan buah kosong kelapa sawit (EFB) dan tempurung kelapa sawit (OPS) melalui proses pirolisis perlahan berskala makmal, menyiasat ciri - ciri bioarang yang dihasilkan daripada pelbagai keadaan bahan mentah dan proses pirolisis, dan membandingkan bioarang yang dihasilkan daripada EFB dan OPS.