Antioxidant, Anti-Angiogenic And Antiinflammatory Activities Of Standardized Gynura Segetum Leaf Extracts - Seow, Lay Jing (2014)

(untitled)
Gynura segetum (daun dewa in Malay) is a herb, reputed of value among others for treatment of inflammation and cancer. In the present study, the anti-inflammatory activity of the standardized leaf extracts of Gynura segetum were investigated as well as its possible relation to antioxidant, anti-angiogenic and cytotoxic activities. Gynura segetum (daun dewa dalam bahasa Malaysia) ialah herba, dipercayai berguna untuk rawatan kanser dan inflamasi. Dalam kajian ini, aktiviti anti-inflamasi atas ekstrak terpiawai daun Gynura segetum dan juga kemungkian hubungan dengan aktiviti antioksidan, anti-angiogenik dan sitotoksik telah disiasat.