Pembinaan Modul Pendidikan Seksualiti Masalah Pembelajaran Peringkat Menengah: Satu Kajian Berdasarkan Analisis Keperluan - Ang, Chai Tin (2014)
Sexuality education is lifelong education that encompasses sexual development, human reproduction, health, interpersonal relationships, affection, intimacy, body language and, gender roles. Sexuality education is important to provide information, development of values and attitudes, interpersonal skills, and a sense of responsibility in children with learning disabilities (LD). Pendidikan seksualiti merangkumi perkembangan seksual, reproduksi manusia, kesihatan, hubungan interpersonal, perasaan kasih sayang, hubungan rapat, bahasa badan dan peranan gender seseorang. Pendidikan ini penting untuk membekalkan maklumat, membina nilai, membina kemahiran interpersonal, dan konsep kebertanggungjawaban pada diri KKBP.