Analysis Of Genetic Association Of TGFΒ1 And SMAD4 Genes With Keloid In Malay Population - Azadeh, Emami (2012)

(untitled)
Keloid is a complex condition with environmental and genetic risk-contributing factors. Two candidate genes, TGFβ1 and SMAD4, located in the same signaling pathway are highly expressed in the keloid fibroblast cells. The present study investigated the association between variants of TGFβ1 and SMAD4 genes using PCR-RFLP genotyping method. Pembentukkan keloid adalah sebabkan oleh faktor persekitaran and genetik. Dua jenis gen iaitu TGFβ1 dan SMAD4 yang terletak pada signal yang sama dan sangat tinggi di ekpresi di dalam fibroblast sel keloid. Kajian ini bertujuan untuk menyiasat kaitan di antara varian TGFβ1 dan SMAD4 gen menggunakan kaedah genotyping PCR-RFLP.