Synthesis And Characterization Of Silica Nanoparticles And Their Application As Fillers In Silica-Bismaleimide Nanocomposite - Padavettan, Vejayakumaran (2009)
A series of investigations were carried out to study the formation, growth and methods to control the size of silica particles via sol-gel process using tetraethylorthosilicate (TEOS) as the precursor in basic condition. Penyelidikan yang dijalankan adalah untuk mengkaji pembentukan, pertumbuhan dan kaedah pengawalan saiz zarah silika melalui proses sol-gel dengan menggunakan tetraetoksilikat (TEOS) sebagai pemula dalam keadaan bes.