Generating Avian Egg Using Rational Bezier Quadratic Curves - Ishak, Noor Aziah (2010)
The main purpose of this research is to design an avian egg geometrically and to estimate the egg volume by using Computer Aided Geometric Design (CAGD) approach. Tujuan utama kajian ini adalah untuk merekabentuk telur dari spesies burung (avian) menggunakan pendekatan Rekabentuk Geometri Berbantukan Komputer (RGBK) dan menganggarkan isipadu telur menggunakan pendekatan yang sama.