Artis-artis melayu dan situasi pascamoden: pendekatan-pendekatan bertema semenjak 1990-an - Abdullah, Sarena (RogueArt, 2013)
Esei ini membicarakan pendekatan-pendekatan mengikut tema yang diguna oleh artis-artis Melayu di Malaysia sejak 1990-an. Seni rupa Malaysia semakin mencapah dari sudut pendekatan, subjek, tema dan media. Peningkatan kepelbagaian aspek-aspek kesenian ini dibincangkan dalam kerangka pascamoden dan ia menjadi petanda kepada peralihan kecenderungan dari tradisi kesenian yang semata-mata berteraskan Melayu/ Islam kepada pendekatan yang lebih bersifat pascamoden. Sejak 1990-an, karya-karya ciptaan artis-artis Melayu mengambil sikap yang lebih kritikal serta sejajar dengan situasi pascamoden, atau "situasi percamoden': yang muncul hasil daripada proses pemodenan mendadak Malaysia.