Pathfinder Koleksi Kaum Peranakan Asia Tenggara: Inisiatif Pengantarabangsaan - Saad, Siti Roudhah Mohamad; Mohamad, Radia Banu Jan; Ghadzali, Mohd Pisol; Jaafar, Cik Ramlah Che; Jan, Noor Azlinda Wan (2013)
Kertas kerja ini akan menerangkan tentang inisiatif pengantarabangsaan Koleksi Kaum Peranakan Asia Tenggara melalui pathfinder series yang dilaksanakan oleh Perpustakaan USM. Pathfinder series atau panduan subjek dibina untuk Koleksi Kaum Peranakan Asia Tenggara yang mengandungi maklumat bagi bahan-bahan yang berkaitan dengan kaum Peranakan di Asia Tenggara khususnya Kaum Cina Peranakan, Kaum Jawi Peranakan, Kaum India Peranakan (Kaum Chetti) dan Kaum Siam Peranakan (Kaum Melayu Sam-Sam). Sejak sekian lama, para pustakawan telah menggunakan panduan subjek sebagai salah satu medium bagi membantu pelanggan Perpustakaan mengenalpasti dan mendapatkan pelbagai bahan sumber maklumat yang diperlukan bagi membantu pembelajaran, pengajaran dan penyelidikan. Selaras dengan perkembangan teknologi, Perpustakaan USM sebagai Sekretariat AUNILO (Libraries of ASEAN University Network) telah mengambil inisiatif untuk mewujudkan pathfinder atau panduan subjek atas talian bagi Koleksi Kaum Peranakan Asia Tenggara yang boleh dicapai secara maya.