Seminar Sehari: Membaca Semula Novel Ranjau Sepanjang Jalan Di Alaf Baru Dan Majlis Pelancaran Buku - Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Bahagian Kesusasteraan; Dewan Bahasa dan Pustaka, Wilayah Utara (2009)
Novel Ranjau Sepanjang Jalan karya Sasterawan Negara Shahnon Ahmad telah dihasilkan pada tahun 1966, kini novel itu telahpun berusia 43 tahun. Selari dengan warga Kampus Universiti Sains Malaysia meraikan perayaan ke 40 tahun, Bahagian Kesusasteran telah mengambil ruang dan peluang ini untuk bersama-sama dengan Dewan Bahasa dan Pustaka, Wilayah Utara untuk menyatakan rasa bertuahnya terhadap sebuah karya sastera yang dapat bertahan walaupun dalam arus pembangunan teknologi yang sangat deras dan mencabar. Seminar sehari ini diusahakan atas asas untuk membaca dan menilai semula kefahaman para sarjana dan khalayak terhadap pengisian novel Ranjau Sepanjang lalan di era baru. Kegemilangan novel itu adalah selari dengan kegemilangan dan kecemerlangan yang dicapai oleh Dewan Bahasa dan Pustaka dan USM.