The Effects Of Human Resource Management Practices (Hrm) On Service Innovation In Malaysian Islamic Banks - Mohammed Khaled , Khaldoun Najati (2012)

(untitled)
Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji kesan amalan sumber manusia pada inovasi perkhidmatan dalam konteks bank-bank Islam dan secara praktik kajian ini meneliti tiga dimensi amalan HRM: pampasan, prestasi penilaian dan penyertaan.