Seni visual dan festival - Festival Seni Visual - Abdullah, Sarena (Kampung Karyawan Amanjaya, 2019)
Festival seni bukanlah sesuatu yang baharu untuk Ipoh. Malah Ipoh, Ibu negeri Perak, mungkin boleh dianggap sebagal perintis acara sebegitu pada pertengahan 1990-an meialul siri festivalnya sendiri yang telah diadakan lebih awal lagi, Pekan Seni Ipoh, di mana saya sendiri menyertainya sebagal sukarelawan ketika mula berjinak-Jinak dengan dunia seni Malaysia. Hampir 20 tahun kemudian, Ipoh sekali lagi menganjurkan festival seninya-Festival Seni Antarabangsa Ipoh 2019 yang diadakan ini dlharapkan dapat menjadi salah sebuah daripada banyak festival seni yang boleh menggalakkan aktiviti dan penghayatan seni terutamanya dalam konteks seni visual.