Perpustakaan Universiti Sains Malaysia dan kesejahteraan sosial: apa peranan kami? - Ameer Sultan, A. Basheer Ahamadhu; Ibrahim, Nor Azan; Mohd Napiah, Mohd Kamal; Mohamad Shahini, Meor Mohd Arafat (2012)
Kerja komuniti merupakan satu proses menghasilkan dan mengekalkan penyesuaian di antara sumber-sumber kebajikan sosial dan keperluan kebajikan sosial di dalam satu kawasan geografi atau bidang perkhidmatan yang khusus. Universiti Sains Malaysia sebagai sebuah universiti perintis berusaha untuk memperkasakan dan menonjolkan bakat masa hadapan dan mengupayakan golongan terkebawah demi mentransformasi kesejahteraan sosioekonomi ke arah perkembangan minda dan perluasan ilmu bagi peningkatan taraf pendidikan seluruh lapisan masyarakat. Perpustakaan Universiti Sains Malaysia (PUSM) sebagai gedung ilmu memainkan peranan yang amat penting dalam merealisasikan kesejahteraan sosial dalam masyarakat. Pembudayaan membaca sebagai satu mekanisme utama untuk meningkatkan ilmu amat sinonim dengan perpustakaan.