Kelestarian Pengagihan Dana Zakat Di Baitul Mal Aceh - Hamat, Zahri (2010)
Kertas ini bertujuan menganalisis kelestarian pengagihan dana zakat kepada penerima zakat dalam bentuk pembiayaan mikro yang dilakukan oleh Baitul Mal Aceh. Persoalannya ialah, apakah zakat boleh diagihkan dalam bentuk pembiayaan mikro kerana zakat adalah pindahan hak milik dana zakat kepada penerima zakat ? Apatah lagi ia dibuat secara qardul hasan dan mudarabah. Dapatan analisis mempamerkan Baitul Mal Aceh mengagihkan dana zakat melalui pembiayaan mikro kepada tiga sektor. Pertama ialah sektor perdagangan; kedua ialah sektor pertanian; dan ketiga ialah sektor penternakan.