Retail Brand Study Of The Factors Affect On Customer’s Attitude And Purcahase Intention: The Case Of Customers In Penang - Baheshti, Saghi Koorang (2009)

(untitled)
Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan kesan faktor persepsi pengguna seperti kesedaran tentang harga, persepsi variasi kualiti, perepsi mengenai pembungkusan dan kongruiti konsep kendiri sebagai pembolehubah luaran terhadap sikap terhadap jenama runcit.