Antecedents Of Empowerment, Leading To Job Satisfaction: A Case In Japanese Multi National In Malaysia - Shanmugam, Narendran (2008)

(untitled)
Kajian empirikal ini dilaksanakan bertujuan menentukan factor-faktor iaitu sokongan organisasi (perceived organization support), peranan yang jelas (role clarity),dan komunkasi organisasi (organizational communication), dalam pemberian kuasa membuat keputusan (empowerment), kearah kepuasan berkerja (job satisfaction).