ASEAN Monetary Union: Is ASEAN an Optimum Currency Area? - Lew, Yuen Sin (2010)
Hujah ekonomi yang menyokong pembentukan kesatuan kewangan menekankan bahawa kesatuan kewangan mampu memberikan kestabilan kadar pertukaran, kadar bunga dan inflasi yang rendah serta merangsang perdagangan sesama negara anggota.