Pembangunan Luar Bandar : Ke Arah Peningkatan Produktiviti Dan Kepelbagaian Asas Ekonomi. - Hassan, Fatimah; Badrulzaman, Nurwati (Universiti Utara Malaysia, 2008)
Sektor luar Bandar,kemiskinan dan pertanian adalah sinonim dalam pemikiran sejagat mengenai isu pembangunan luar Bandar.