Keperluan Pendidikan Berterusan Sepanjang Hayat Dalam Menangani Isu Pencemaran Alam Sekitar:Kajian Kes Sungai Nipah Pulau Pinang. - Zahida, Bibi; Hassan, Fatimah; Main, Rindam (Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2006)
Pembangunan di Malaysia semakin pesat dan rencam.Pembangunan pesat untuk menampung perubahan struktur bandar dan desa termasuk keperluan petempatan,prasarana asas pembangunan,perubahan struktur sosio ekonomi menyebabkan berlakunya ketidakseimbangan dan meninggalkan kesan ke atas persekitaran.