Studies On Some Biological And Ecological Aspects Of Papilio Polytes L. (Lepidoptera: Papilionidae) And Papilio Demoleus L. (Lepidoptera: Papilionidae) On Rutaceous Host Plants [QH1]. - Suwarno, Suwarno (2009)

(untitled)
Kajian biologi dan ekologi ke atas Papilio demoleus L. dan Papilio polytes L. (Lepidoptera: Papilionidae) telah dijalankan di makmal dan di lapangan. Kesesuaian empat spesies tumbuhan [limau nipis, Citrus aurantifolia [(Christm.) Swingle]; limau purut, Citrus hystrix DC.; limau madu, Citrus reticulata Blanco dan daun kari, Murraya koenigii (L.) Sprengle] sebagai tumbuhan perumah rama-rama P. polytes dibandingkan dimakmal dan didapati Papilio polytes betina lebih memilih C.