Penghasilan Dan Pencirian Komposit Aluminium Tulen/Partikel Alumina Melalui Kaedah Metalurgi Serbuk [TN1-997]. - Ahmad, Khairel Rafezi (2009)
Kajian ini menjelaskan tentang kesan saiz partikel (0.5 μm, 1.0 μm, 3.0 μm, 12.0 μm dan 25.0 μm) dan peratus berat (5 % bt., 10 % bt., 15 % bt. dan 20 % bt.) bahan partikel penguat alumina ke atas sifat komposit matriks logam (KML) aluminium tulen yang diperkuatkan dengan partikel alumina termasuk sifat-sifat fizikal, mekanikal, terma dan rintangan kakisan melalui kaedah metalurgi serbuk.