Konflik pemisah di selatan Thailand: isu, aktor dan penyelesaian - Yaacob, Che Mohd Aziz (2009)
Pada 4 Januari 2004, sebuah kem tentera dalam wilayah Narathiwat telah diserang oleh sekumpulan yang tidak dikenali. Bermula dari situ, konflik di Selatan Thailand dilihat mula merebak dan meruncing sehingga sukar dibendung.