Interaction of sympathetic nervous system and renin angiotensin system in renal haemodynamics of renal failure, hypertensive and renal failure hypertensive rats - Basri, Fathihah (2009)
Adrenoseptor α1 dan reseptor subjenis angiotensin jenis 1 (AT1) memainkan peranan penting dalam pengawalaturan hemodinamik. Aktiviti simpatetik yang melampau ialah punca penyakit yang selalu menyebabkan kegagalan ginjal kepada komplikasi yang seterusnya.