Ukur Kadastra - Pengendalian Sistem Dan Penyelesaian Masalah. - W.Hussin, Assoc.Prof.Dr.W.Muhd Aminuddin (1996)
Kadester dan ukur kadastra merangkumi hal-hal yang berkaitan dengan tanah,perundangan dan manusia. Kadaster ialah sistem pendaftaran yang mengandungi maklumat mengenai lot-lot tanah yang umum, sistematik dan kemaskini. Ini termasuk maklumat mengenai keluasan, nilai dan hakmilik.