Pembinaan jenama USM sebagai Kampus Sejahtera. - Syed Kechik, Syed Yusof (Univesiti Sains Malaysia, 2003)
Ramai orang beranggapan bahawa perdamaian itu hanya wujud selepas berlakunya sesuatu keadaan kacau bilau atau tidak menentu. lni mungkin ada kebenarannya. Namun perdamaian sebenarnya masih boleh wujud walaupun tidak berlaku sesuatu keadaan sedemikian. Perdamaian yang dimaksudkan di sini ialah perdamaian yang bersifat positif yang dilahirkan dari keikhlasan diri dan persepsi bahawa kita harus mendokong prinsip keamanan dan kesejahteraan.