Kesan Kebangkitan Dinasti Sung-Yuan Kepada Perkembangan Kedah Tua: Satu Anatisis Sosioekonomi. - Nasha, Radziadi Khaw; Zainun, Nazarudin; Masron, Tarmiji; Jaafar, Zulkifli (2009)

(untitled)
Kewujudan Kedah Tua dipercayai bermula sejak zaman perkembangan empCIyar Funan yang menguasai pelabuhan tersebut pada sekitar kurun ke-2 lagi.t Kedah Tua terus berkembang sebagai pelabuhan entrepot yang dilawati oleh pedagang sehingga penghujung kurun ke-14, iaitu sehingga berkembangnya Kesultanan Melayu Melaka