Hubungan Ufti Tan-Tan Dan P'an-P'an Dengan China Pada Zaman Dinasti Sui Dan T'ang: Satu Analisis Sosioekonomi. - Zainun, Nazarudin; Khaw, Nasha Rodziadi; Masron, Tarmiji; Jaafar, Zulkifli (2009)

(untitled)
Sejak kurun ke-2 Masihi [M], telah mula wujud negara-negara kota yang terletak di pesisir laluan perdagangan di Teluk Bengal, Selat Melaka dan Laut China Selatan. Pembentukan entiti-entiti pelabuhan di tempat-tempat tersebut merupakan hasil interaksi perdagangan antara petempatan pesisir pantai dan pedalaman dengan pedagang luar.