Suatu Catatan Terhadap Rumus Gangguan (Perturbation) Untuk Rantai Markov Terbatas. - Kamil, Anton Abdulbasah (2002)
Pada catatan ini, dikemukakan suatu pendekatan penyeragarnan terhadap rumus gangguan untuk rantai Markov terbatas. Pertama, diberikan bukti ringkas dari rumus gangguan Schweitzer's untuk rantai Markov terbatas yang dapat digunakan untuk kes matrik gangguan dan matrik asal mempunyai kelas berulang tunggal, atau secara am jika kelas berulang dari matrik gangguan dan matrik asal tetap sarna. Kedua) fokus ditujukan kepada rumus gangguan yang dibuat oleh Lasserre untuk kes dimana gangguan daripada rantai Markov dengan beberapa kelas berulang merosak struktur kelas rantai markov ke dalam kelas bel1llang tunggal. Akhimya pada studi ini dinyatakan bagaimana hasil yang diperolehi dapat diperluaskan kepada kelas yang lebih am untuk matrik tak negatif. Dua contoh berangka diberikan untuk menjelaskan keadaan dan keputusan yang diperoleh.