Monotonisiti Keputusan Optimal Dalam Permintaan Insurans. - Kamil, Anton Abdulbasah (2003)

(untitled)
Pada kertas kerja ini keputusan optimal akan ipertimbangkan untuk kes pembolehubah rawak bivariat (X,Y). Dimana pembolehubah rawak X dikawal oleh pengambil keputusan dan pembolehubah rawak Y dikawal secara eksogenous. Perhatian akan ditujukan kepada reaksi daripada pembolehubah yang dikawal oleh pengambil keputusan terhadap perubahan dari pembolehubah eksogenous. Sifat-sifat monotonisiti digunakan dan dibentuk dalam teori permintaan insurans.