Pembinaan Sistem Pintar Untuk Penentuan Kualiti Air Berdasarkan Rangkaian Neural - Mat Isa, Nor Ashidi; Ramli, Dzati Athiar; Ramli, Kamal Zuhairi; Wan Omar, Wan Maznah; Hashim, Fakroul Ridzuan (Universiti Sains Malaysia, 2008)
Alga merupakan organisma mikro yang digunakan dalam pemerhatian secara biologi bagi penentuan kualiti air sungai.