Perkembangan Sosioekonomi Dan Politik Dalam Kalangan Orang Cina Di Daerah Bau Dan Bandar Kuching Sejak 1840 Hingga 1947 - Lee, Teck Choo (2008)
Tesis ini mengkaji tentang sejarah sosioekonomi dan politik orang Cina di Bahagian Kuching yang memberi tumpuan kepada peranan orang Cina dalam pembangunan Daerah Bau sejak zaman pemerintahan Kesultanan Brunei hingga Dinasti Brooke.