Understanding The Mediating Effect Of Customer Satisfaction On The Relationship Of Salesperson Behavior Performance And Customer Loyalty [HF5415.335. M476 2008 f rb]. - Wan Omar, Maznah (2008)

(untitled)
Tujuan penyelidikan ini dijalankan adalah untuk meneliti kaitan antara prestasi perlakuan jurujual dengan kesetiaan pelanggan serta kesan perantaraan daripada kepuasan pelanggan.