The New Bayesian Surprise Rareness (BSR) Measure For Cognitive Agents' Reasoning And Decision Making - Davinna Jeremiah, Davinna Jeremiah (2008)
Kehairanan Bayesian (Bayesian Surprise) ialah satu kajian tentang kejadian kehairanan dan sebagaimana yang pernah dikaji oleh pengkaji-pengkaji lain sebelum ini, kejadian-kejadian yang jarang berlaku dianggap sebagai suatu yang menghairankan juga.