Synthesis And Characterization Of Cobalt Nanoparticles Prepared By Liquid-Phase Reduction [RS201.N35 B183 2008 f rb]. - L. Balela, Mary Donnabelle (2008)

(untitled)
Nanopartikel Co telah dihasilkan secara penurunan fasa-cecair menggunakan N2H4 dan propilena glikol tanpa sebarang agen perlindungan. Nanopartikel yang amat halus dan bulat disediakan dengan penurunan Co2+ menggunakan N2H4 dalam larutan etilena glikol berbes.