Morphometric And Genetic Variability Of River Terrapin, (Batagur Baska) And Painted Terrapin, (Batagur Borneonsis). - Duli, Norkarmila (2009)
Maklumat tentang struktur genetik populasi adalah penting untuk pemuliharaan spesies-spesies terancam. Ini merupakan penyelidikan pertama ke atas genetik populasi tuntung air tawar di Malaysia.