Modelling And Simulation Of Movements And Behaviours In Large Crowd Using Cellular Automata. - Siamak Sarmady, Siamak Sarmady (2008)
Kumpulan ramai (crowd) adalah satu daripada fenomena yang lumrah dalam kehidupan kita. Reka bentuk bangunan dan tempat-tempat awam hendaklah menjamin tahap keselamatan minimum yang diperlukan serta keselesaan terhadap kesesakan orang ramai.