Analisis pemikiran dalam retorik penulisan Hikayat Hang Tuah - Rosli, Muhammad Nur Akmal (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti teknik retorik penulisan dan membincangkan kekerapan penggunaannya dalam Hikayat Hang Tuah. Kajian ini juga dilakukan untuk menjelaskan teknik retorik penulisan dalam Hikayat Hang Tuah berdasarkan Teori Retorik Moden (1993) oleh Enos dan Brown. Matlamat kajian yang seterusnya adalah untuk menganalisis pemikiran penulis dalam retorik penulisan Hikayat Hang Tuah yang menggambarkan budaya orang Melayu berlandaskan Model Teras Hati Budi Melayu oleh Hashim Musa (2008). Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui kaedah analisis teks terhadap keseluruhan bab dalam Hikayat Hang Tuah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa retorik pemerian merupakan teknik retorik yang paling dominan diterapkan dalam penulisan Hikayat Hang Tuah, manakala teknik retorik yang paling rendah ialah teknik retorik pendedahan. Seterusnya, dapatan kajian menjelaskan bahawa terdapat penerapan lima teknik retorik dalam penulisan Hikayat Hang Tuah iaitu teknik retorik pemerian, penceritaan, penghujahan, pemujukan dan pendedahan. Dapatan kajian yang ketiga merangkumi 26 teras hati budi Melayu yang menggambarkan budaya orang Melayu. Kajian ini turut mendapati bahawa penulis Hikayat Hang Tuah sangat kreatif dalam berkarya kerana bahasa yang digunakan sopan dan mudah difahami serta dapat menarik minat pembaca. Selain itu, penulis hikayat ini juga telah menerapkan budaya Melayu melalui pemikirannya yang digambarkan melalui penulisan Hikayat Hang Tuah. Akhir sekali, pemikiran penulis Hikayat Hang Tuah yang sangat bijak dan kritis dapat menghasilkan sebuah karya kreatif yang sangat berkualiti. Oleh itu, jelaslah bahawa penerapan retorik penulisan dan pemikiran tentang budaya Melayu sangat efisien dalam penghasilan Hikayat Hang Tuah serta menunjukkan bahawa penulis hikayat tersebut sangat arif dan kreatif dalam penulisannya. Beberapa cadangan telah dinyatakan dalam kajian ini agar dapat menjadi sumber idea kepada pengkaji yang hendak meneruskan kajian dalam bidang yang sama.