Penggunaan kata panggilan dalam kalangan masyarakat orang asli Che Wong - Muda, Norajihah (2021)
Kata panggilan merupakan perkataan atau frasa yang digunakan untuk merujuk nama seseorang secara langsung sama ada secara lisan atau tulisan. Masyarakat orang asli Che Wong di Kampung Sungai Enggang Kuala Gandah Pahang mempunyai sistem kata panggilan natif yang unik dan berbeza dengan suku bangsa lain, namun penggunaannya semakin dipinggirkan terutamanya dalam kalangan generasi muda. Oleh itu, objektif kajian ini ialah pertama, untuk mengenal pasti kata panggilan dalam masyarakat orang asli Che Wong, kedua, menganalisis pola penggunaan kata panggilan masyarakat orang asli Che Wong dan ketiga, merumuskan perubahan penggunaan kata panggilan masyarakat orang Asli Che Wong sebagai sebahagian daripada lambang jati diri. Kajian etnografi ini dijalankan menggunakan kaedah pemerhatian dan temu bual melibatkan 60 informan kajian. Data kajian dianalisis menggunakan lima komponen dalam Model Etnografi komunikasi Saville-Troike (2003) dan Teori Pergeseran Bahasa (1984).Dapatan kajian mendapati bahawa masyarakat orang asli Che Wong mempunyai sistem kata panggilan tersendiri dalam bahasa Che Wong, namun penggunaannya semakin terpinggir, terutamanya dalam kalangan generasi muda. Masyarakat orang asli Che Wong mempunyai kata panggilan tertentu dalam pelbagai aspek hubungan dalam masyarakat. Contohnya masyarakat orang asli Che Wong menggunakan kata panggilan ‘moi’ untuk rujukan ibu (45/75%), dan kata panggilan ‘bam’ untuk rujukan ayah (35/58%). Pola penggunaan kata panggilan seperti ‘aku’ dan ‘kau’ lebih kerap digunakan tanpa menimbulkan kesan biadap untuk membahasakan diri masing-masing.Terdapat lima faktor yang mempengaruhi perubahan penggunaan kata panggilan masyarakat orang asli Che Wong. Faktor bilingualisme melibatkan penguasaan dua atau lebih bahasa dalam kalangan masyarakat. Faktor migrasi dan urbanisasi berkait rapat dengan faktor perlancongan di kawasan penempatan masyarakat orang asli Che Wong. Faktor peralihan generasi memperlihatkan generasi muda lebih dominan menggunakan bahasa Melayu yang lebih bersifat moden. Faktor industrialisasi pula dikaitkan dengan faktor pekerjaan bagi meningkatkan ekonomi keluarga dan masyarakat. Faktor bahasa yang lebih berprestij mendorong penggunaan bahasa Melayu lebih dominan dalam kalangan masyarakat. Kesimpulannya, penggunaan kata panggilan dalam kalangan masyarakat orang asli Che Wong merupakan sebahagian daripada lambang jati diri mereka.