Gabungan kaedah tradisional dan moden tingkat hasil beras Bario Sarawak - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2022)
Mungkin tidak ramai orang Semenanjung yang pernah merasai akan keenakan beras Bario ini kerana ianya amat sukar untuk didapati dan jika dijual di Semenanjung harganya menjadi berlipat kali ganda.