UPMKB kekal relevan, jalin kerjasama strategik kepada pembangunan negeri Sarawak - Juferi, Noor Eszereen (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
BINTULU - Pembukaan semula Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu (UPMKB) pada tahun 2001 telah meletakkan kembali kampus di dalam ‘peta’ pendidikan tinggi Sarawak selepas penubuhan pada tahun 1987 sudah pastinya UPMKB mempunyai kolaborasi dan kerjasama strategik kepada pembangunan negeri Sarawak.