Mentega Sarawak hampir pupus, UPMKB pulihara spesies hutan terancam - Kamarul Arefin, Nur Syamila (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
BINTULU, 28 Oktober - Penanaman pokok Engkabang di Universiti Putra Malaysia, Kampus Bintulu (UPMKB) adalah sebuah inisiatif untuk atasi masalah spesis pokok ini yang bakal pupus. Kebanyakan spesis Engkabang adalah bernilai bagi penduduk di kepulauan Borneo dan telah disenaraikan sebagai status spesis terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semulajadi (IUCN) dan juga Senarai Merah Tumbuhan Sarawak.