Hutan Simpan Nirwana UPM Kampus Bintulu lindungi tumbuhan endemik di Borneo - Universiti Putra Malaysia, Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
BINTULU, 28 Oktober - Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB) mempunyai hutan simpan berkeluasan 95 hektar yang dikenali sebagai Hutan Simpan Nirwana yang memulihara spesis tumbuhan Borneo. Menariknya, hutan simpan ini merupakan satu-satunya kawasan yang mempunyai spesies tumbuhan endemik di Borneo yang dikenali sebagai Sarawakondendron filamentosum.