Teknologi Retort pilihan inovasi sos labu - Mohd Azhari, Nurul Ezzaty (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
Putrajaya, 11 Oktober – Penyelidik Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Siti Nurhayati Khairatun, memilih teknologi retort bagi menghasilkan inovasi sos yang diperbuat daripada labu tanpa bahan pengawet. Beliau berkata teknologi ini membantu untuk mematikan bakteria pada makanan dan mampu memanjangkan jangka hayat makanan tanpa bahan pengawet selain dapat mengekalkan ketahanan produk.