Meneroka peranan agen pengembangan, aset-aset komuniti dan amalan pertanian baik dalam pembentukan kesejahteraan hidup peserta projek kebun komuniti di Lembah Klang, Malaysia - Zainal, Milah (2020)
Salah satu program yang diperkenalkan oleh kerajaan bagi meningkatkan kesejahteraan hidup penduduk di bandar adalah program pertanian bandar menerusi projek kebun komuniti. Matlamat utama projek ini adalah untuk mengurangkan atau mengatasi masalah ekonomi, sosial dan alam sekitar yang dihadapi oleh penduduk yang tinggal di bandar. Walaubagaimanapun, kadar kejayaan hasil dari projek ini dikatakan masih rendah dan ada yang menjangkakan projek tersebut tidak banyak yang berjaya. Kajian terdahulu telah mengenalpasti bahawa peranan agen pengembangan, aset-aset komuniti dan amalan pertanian baik sebagai penyumbang kepada kesejahteraan hidup komuniti tani. Oleh yang demikian kajian ini dijalankan untuk mendalami peranan agen pengembangan, aset-aset komuniti dan amalan pertanian baik kepada kesejahteraan hidup peserta projek kebun komuniti di Lembah Klang menerusi tiga persoalan utama: (1) Apakah peranan yang dimainkan oleh agen pengembangan dalam pembentukan kesejahteraan hidup peserta projek kebun komuniti? (2) Apakah aset-aset komuniti yang dimiliki oleh peserta projek kebun komuniti dalam pembentukan kesejahteraan hidup? dan (3) Bagaimanakah amalan pertanian baik yang dilaksanakan oleh peserta projek kebun komuniti dalam pembentukan kesejahteraan hidup? Kajian ini dikhususkan kepada persepsi peserta projek kebun komuniti terhadap peranan yang telah dimainkan oleh agen pengembangan. Teori utama yang mendasari kajian ini ialah Teori Pertukaran Sosial dan Pendekatan Kehidupan Lestari. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif berunsurkan kajian kes dan menggunakan projek kebun komuniti dalam program pertanian bandar sebagai konteks bagi pengumpulan data kajian. Sejumlah 8 orang informan telah terlibat dalam kajian ini yang terdiri daripada penduduk bandar di kawasan kejiranan yang menyertai projek kebun komuniti di kawasan Lembah Klang. Data dikumpulkan menerusi temu bual semi berstruktur mendalam yang disokong dengan maklumat berkaitan daripada pemerhatian turut, analisis dokumen dan nota lapangan. Temubual telah dijalankan dalam Bahasa Malaysia, telah dirakamkan dan kemudian ditranskrip secara verbatim. Data seterusnya dianalisis dan diberikan kod, kategori dan sub tema bagi membangunkan tema utama untuk menjawab setiap persoalan dalam kajian ini. Kajian mendapati agen pengembangan telah memberikan khidmat pengembangan kepada peserta projek kebun komuniti melalui lima peranan utama iaitu i) agen pengembangan menjadi penggerak, ii) agen pengembangan menjadi tempat rujukan masalah, iii) agen pengembangan sebagai pembantu proses, iv) agen pengembangan menghubungkan sumber dan v) agen pengembangan menjadi perunding. Bagi persoalan kedua kajian ini mendapati i) peserta memiliki aset individu yang baik, ii) peserta memiliki aset sosial yang kuat, iii) peserta memilii aset fizikal yang mencukupi, iv) peserta memiliki aset kewangan yang baik dan v) peserta memiliki aset semulajadi yang baik. Manakala persoalan ketiga kajian pula mendapati bahawa peserta projek kebun komuniti telah membudayakan amalan pertanian baik yang merangkumi i) peserta memohon kebenaran untuk membangunkan kebun komuniti, ii) peserta membuat penyediaan tapak, iii) peserta membuat penanaman, iv) peserta membuat penyiraman, v) peserta membuat pembajaan, vi) kawalan rumpai, vii) peserta membuat kawalan penyakit dan perosak tanaman, viii) penuaian hasil dan ix) peserta memastikan kebersihan kawasan kebun komuniti. Kajian ini mendapati peranan agen pengembangan, aset-aset komuniti dan amalan pertanian baik telah menyumbang dalam pembentukan kesejahteraan hidup peserta projek kebun komuniti di Lembah Klang. Hasil kajian ini dapat menyumbang informasi yang bernilai kepada pelbagai pihak khususnya Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, sektor awam dan swasta, badan bukan kerajaan serta komuniti yang terlibat dalam program-program pembangunan berkaitan pertanian bandar. Kajian ini mencadangkan agar penyelidikan yang lebih luas lagi dilaksanakan oleh kerajaan yang menekankan peranan agen pengembangan sebagai agen perubahan, aset-aset komuniti dan amalan pertanian baik agar matlamat pelaksanaan projek kebun komuniti dapat dicapai sepertimana yang diharapkan.