UPM jalinkan kerjasama dengan penyelidik luar demi kebaikan hutan di paya gambut - Universiti Putra Malaysia, Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat (Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2022)
SERDANG, 1 November – Universiti Putra Malaysia (UPM) menjalinkan kerjasama penyelidikan bersama Universiti Teknologi Brunei (UTB), Universiti IPB Indonesia (IPB), NICT Jepun, Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS), Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan MIMOS Berhad untuk membangunkan aplikasi Internet of Thing (IoT) untuk mengembangkan sistem peringatan pencegahan awal kebakaran hutan paya gambut ini pada bengkel Networked Asean Peat Swamp Forest Communities for Transboundary Haze Alert on Sustainable Management of Peatland Ecosystems in Malaysia (NET-PEAT).