Plagiat kendiri dalam artikel jurnal ilmiah - Mohd Hassan, Hanis Izrin (2020)
Plagiat kendiri merupakan tindakan tidak beretika pengarang yang mengitar semula atau meniru hasil penulisan sendiri yang telah diterbitkan. Kesukaran mengesan plagiat kendiri dalam artikel jurnal ilmiah menjadi salah satu faktor plagiat kendiri dalam artikel jurnal ilmiah terus berlaku. Faktor ini telah mendorong pelaku untuk terus melakukan plagiat kendiri kerana sering terlepas daripada dikenakan sebarang tindakan dan dilihat semakin sukar dibendung. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti artikel jurnal ilmiah bidang bahasa Melayu yang mengandungi unsur plagiat kendiri, menganalisis jenis-jenis plagiat kendiri dalam artikel jurnal ilmiah bidang bahasa Melayu dan merumuskan jenis plagiat yang paling dominan dalam artikel jurnal ilmiah bidang bahasa Melayu. Kajian ini berfokus kepada artikel jurnal ilmiah berbahasa Melayu yang mengupas mengenai ruang lingkup berkaitan bidang bahasa Melayu yang dapat diakses melalui pangkalan data Malaysia Citation Index (MyCite). Pendekatan kualitatif berdasarkan kaedah analisis kandungan digunakan untuk mencapai objektif kajian manakala model yang digunakan dalam kajian ini ialah Taksonomi Plagiat (Alzahrani, Salim dan Abraham, 2012). Berdasarkan dapatan kajian, jenis plagiat yang paling dominan dilakukan dalam penulisan artikel yang dikaji ialah plagiat langsung (77%) berbanding plagiat pintar (23%). Plagiat langsung yang paling banyak dilakukan oleh pengarang ialah salinan hampir serupa (penggantian) iaitu sebanyak 30% diikuti salinan hampir serupa (penghapusan) sebanyak 22%. Salinan hampir serupa (penambahan) mewakili sebanyak 14% dan salinan terus yang serupa (sebahagian dokumen) mewakili sebanyak 8%. Jenis plagiat salinan hampir serupa (gabungan/pisahan), salinan diubah suai (susunan semula frasa) dan salinan yang diubah suai (sintaks) mewakili jumlah peratusan yang paling rendah iaitu sebanyak 1%. Peratusan plagiat peniruan idea (bahagian utama teks) mewakili sebanyak 11% yang merupakan peratusan paling tinggi antara jenis-jenis plagiat pintar. Manipulasi teks (ringkasan), peniruan idea (makna berdasarkan semantik) dan penterjemahan pula mewakili jumlah peratusan yang sama iaitu sebanyak 4%. Kajian ini juga mendapati bahawa jenis plagiat salinan terus yang serupa (keseluruhan dokumen), peniruan idea (adaptasi berdasarkan konteks) dan manipulasi teks (parafrasa) tidak berlaku dalam artikel jurnal ilmiah yang dikaji. Secara rumusannya, plagiat kendiri berlaku dalam pelbagai bidang akademik di seluruh dunia termasuklah bidang bahasa Melayu.