Pengaruh keperluan psikologi asas dan motivasi terhadap komitmen dan kepuasan kerja guru dibimbing oleh pakar pembimbing peningkatan sekolah di Perak, Malaysia - Idrus, Norlida (2020)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan tahap keperluan psikologi asas, motivasi, komitmen dan kepuasan kerja guru dibimbing (GDB) oleh Pakar Pembimbing Peningkatan Sekolah (SISC+). Selain itu, kajian ini juga mengkaji pengaruh antara keperluan psikologi asas dengan motivasi seterusnya pengaruh motivasi dengan komitmen dan kepuasan kerja GDB. Kajian berbentuk deskriptif korelasi ini melibatkan seramai 291 orang GDB sekolah menengah di Negeri Perak yang diplih secara persampelan rawak berstarata berkadar dan persampelan rawak mudah. Analisis deskriptif kajian ini menggunakan perisian SPSS 22.0. Kajian ini menggunakan borang soal selidik yang diadaptasi daripada pengkaji lepas sebagai instrumen kajian. Hasil kajian mendapati tahap keperluan psikologi asas adalah tinggi (M = 5.25, SP= 1.05). Manakala tahap motivasi GDB adalah tinggi (M = 5.22, SP = 1.12). Sementara itu, tahap komitmen kerja (M = 4.93, SP =1.04) GDB adalah sederhana, manakala tahap kepuasan kerja (M = 5.63, SP = 0.99) GDB adalah tinggi. Analisis Inferensi kajian ini dijalankan dengan menggunakan analisis berdasarkan varians (Varians based) melalui perisian Smart PLS 3.2.3. Hasil analisis pekali laluan mendapati hanya autonomi terhadap peraturan diselaraskan (β = 0.078, t = 1.070, p = 0.284), kompetensi terhadap peraturan diselaraskan (β = 0.041, t = 0.627, p = 0.530), kompetensi terhadap amotivasi (β = 0.078, t = 1.053, p = 0.292), kesalinghubungan terhadap peraturan luaran (β = 0.103, t = 1.673, p = 0.094) dan kesalinghubungan terhadap amotivasi (β = 0.013, t = 0.194, p = 0.846) sahaja tidak mempunyai pengaruh signifikan. Sementara itu, bagi pengaruh motivasi terhadap komitmen hanya peraturan di selaraskan (β = 0.1647, t = 3.075, **p = 0.002) dan peraturan dikenal pasti (β = 0.307, t = 3.204, ***p = 0.001) sahaja terdapat pengaruh signifikan. Bagi pengaruh motivasi dengan kepuasan kerja hanya peraturan luaran (β = 0.0319, t = 0.732, p = 0.464) sahaja tidak terdapat pengaruh signifikan. Peramal signifikan utama motivasi bagi komitmen kerja guru dibimbing adalah peraturan dikenal pasti (β = 0.307) manakala bagi kepuasan kerja adalah peraturan bersepadu (β = 0.285). Dapatan kajian ini telah memberi implikasi teoritikal kepada penggunaan Teori SDT kepada guruguru khususnya GDB.