Gaya bahasa dalam cerpen terbitan akhbar Tamil tempatan - Kunasekaran, Eswari (2020)
Kajian ini meneliti penggunaan gaya bahasa dalam penulisan cerpen terbitan akhbar Tamil tempatan sebagai data kajian. Hal ini demikian kerana kajian berkaitan penggunaan gaya bahasa dalam bidang penulisan cerpen bahasa Tamil semakin dilupakan dan terhad di Malaysia (Tangaprabu, Mary Fatimah & Muhammad Zaid, 2018). Pelbagai saranan telah diusahakan supaya cerpen bahasa Tamil yang kaya dengan penggunaan gaya bahasa dapat difahami oleh semua pencinta genre cerpen Tamil. Namun, dengan wujudnya cerpen yang tiada penggunaan gaya bahasa yang beretika tinggi telah menyebabkan rakyat tidak mengetahui dan memahami intipati gaya bahasa.(Krishnan Subramaniam (2016). Hal ini membimbangkan kerana masyarakat langsung tidak sedar akan kewujudan gaya bahasa yang beretika tinggi. Kajian secara analisis kandungan ini memfokuskan aspek penggunaan gaya bahasa dalam penghasilan cerpen terbitan akhbar Tamil di Malaysia. Objektif kajian terarah kepada mengenalpasti jenis gaya bahasa dan menganalisis peranan gaya bahasa kiasan dalam penulisan cerpen. Metodologi melibatkan penyelidikan kualitatif berdasarkan analisis terhadap 52 cerpen terbitan akhbar Tamil (Makkal Osai) tahun 2017 sahaja. Pemilihan cerpen ini penting untuk menjadi landasan kepada para penulis cerpen tempatan, penulis novel, guru kesusasteraan Tamil dan persatuan sastera dalam penghasilan cerpen yang kaya dengan gaya bahasa yang mantap di negara ini. Kajian ini menggunakan Teori Larson (1984) berlandaskan Theory of Lexical Concepts and Cognetive Models (LCCM). Teori ini menggunakan kata makan sebagai dasarnya kerana adanya pemetaan antara domain serta pengetahuan. Seterusnya, pemetaan domain sumber kepada domain sasaran dan menyatakan tentang pengalihan makna daripada bahasa sumber kepada bahasa sasaran. Selain itu, dalam penterjemahan terjadi penggantian bentuk bahasa sumber dengan bentuk bahasa sasaran. Analisis juga melibatkan bacaan rapi dan teliti bagi setiap kata, frasa dan ayat untuk mengenalpasti aspek penggunaan gaya bahasa. Hasil kajian mendapati bahawa penggunaan aspek seperti perumpamaan/simile, personifikasi, metafora, sarkasme, eufemisme, hiperbola, simpulan bahasa, litotes, repitisi, sinekdoke, onomatopeia, paradoks, paralelisme, epifora, anafora dan Okupasi dapat memberi kesan kepada watak dan konteks cerpen. Secara keseluruhannya, penggunaan gaya bahasa dalam cerpen-cerpen ini dan implikasi kajian ini dapat memberikan maklumat tentang penggunaan gaya bahasa dalam cerpen. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan gaya bahasa tersurat dan tersirat dapat menarik minat golongan pembaca dan peminat cerpen serta penggunaan gaya bahasa yang pelbagai menjadikan hasil penulisan lebih menarik.